Futbalová torta pre brankára: Recepty a nápady na oslavu

Futbal je šport, ktorý spája milióny ľudí na celom svete. Ak hľadáte originálny spôsob, ako osláviť narodeniny futbalového fanúšika, víťazstvo tímu alebo inú špeciálnu udalosť, torta s futbalovou tematikou je skvelá voľba. V tomto článku nájdete inšpirácie a recepty na futbalové dresy, ihriská a lopty, ktoré potešia každého priaznivca tohto športu.

Inšpirácia pre futbalovú tortu

Pri tvorbe torty s futbalovou tematikou sa fantázii medze nekladú. Môžete sa inšpirovať rôznymi prvkami, ktoré súvisia s futbalom:

  • Futbalový dres: Torta v tvare dresu obľúbeného tímu je vždy hit. Môžete použiť farby a logo klubu, meno a číslo hráča. Futbalový dres FCB s orechovým korpusom a čokoládovým krémom je obľúbená kombinácia. Ďalšie varianty zahŕňajú svetlú piškótu z 8 vajec s čokoládovou plnkou a poťahom PDT špeciál, miešaný korpus s čokoládovou plnkou alebo piškótový korpus s čokoládovým a vanilkovým krémom.
  • Futbalové ihrisko: Vytvorte tortu, ktorá pripomína futbalové ihrisko s bránkami, čiarami a dokonca aj malými figúrkami hráčov. Futbalové ihrisko môže byť čokoládové alebo PDT. Môžete tiež vytvoriť ihrisko na želanie s dresom obľúbeného klubu FC Barcelona a loptou.
  • Futbalová lopta: Klasická torta v tvare futbalovej lopty je jednoduchá, ale efektívna. Môžete ju ozdobiť tradičným čierno-bielym vzorom.
  • Brankárske rukavice: Ak je oslávenec brankár, torta v tvare rukavíc bude originálnym a osobným darčekom.

Recept na chutný korpus

Základom každej dobrej torty je kvalitný korpus. Tu je recept na piškótový korpus, ktorý je ľahký a nadýchaný:

Ingrediencie:

  • 6 vajec
  • 180 g cukru
  • 180 g hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • Štipka soli

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 180 °C. Tortovú formu vymažte maslom a vysypte múkou.
  2. Vajcia s cukrom vyšľahajte do peny. Šľahajte, kým zmes nie je svetlá a nadýchaná.
  3. Múku zmiešajte s práškom do pečiva a soľou.
  4. Múku postupne pridávajte do vaječnej zmesi a jemne premiešajte. Dávajte pozor, aby ste cesto nepremiešali príliš, inak bude korpus tvrdý.
  5. Cesto vylejte do pripravenej tortovej formy a pečte v predhriatej rúre približne 30-40 minút, alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu torty nevyjde čisté.
  6. Korpus nechajte vychladnúť vo forme, potom ho vyklopte a nechajte úplne vychladnúť na mriežke.

Krém a plnka pre futbalovú tortu

Na plnenie torty môžete použiť rôzne krémy a plnky. Tu je niekoľko obľúbených možností:

  • Čokoládový krém: Klasika, ktorá nikdy nesklame.
  • Ovocie: Môžete zmiešať s krémom alebo použiť ako samostatnú vrstvu.

Príklad receptu na čokoládový krém:## Ingrediencie:

  • 200 g tmavej čokolády
  • 250 ml smotany na šľahanie (33% tuku)
  • 50 g masla

Postup:

  1. Čokoládu nasekajte na malé kúsky.
  2. Smotanu zohrejte v hrnci na miernom ohni, ale nevarte.
  3. Do horúcej smotany pridajte nasekanú čokoládu a miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí.
  4. Pridajte maslo a miešajte, kým sa maslo nerozpustí a krém nie je hladký.
  5. Krém nechajte vychladnúť v chladničke aspoň 2 hodiny, ideálne cez noc.
  6. Pred použitím krém vyšľahajte do tuha.

Dekorácia torty s futbalovou tematikou

Dekorácia je to, čo robí tortu s futbalovou tematikou jedinečnou.

Prečítajte si tiež: Dianie vo Východoslovenskom futbalovom zväze

  • Poťahovanie torty: Na poťahovanie torty môžete použiť fondán, marcipán alebo šľahačku. Fondán a marcipán sú ideálne na vytváranie hladkých povrchov a detailných dekorácií.
  • Potravinárske farby: Použite potravinárske farby na zafarbenie fondánu, marcipánu alebo šľahačky do farieb obľúbeného tímu.
  • Modelovanie figúrok: Z fondánu alebo marcipánu môžete modelovať figúrky hráčov, bránky, lopty a iné futbalové motívy.
  • Šablóny: Ak nemáte skúsenosti s modelovaním, použite šablóny na vytvorenie presných tvarov a detailov.
  • Jedlé obrázky: Môžete si nechať vytlačiť jedlé obrázky loga tímu, fotografie hráča alebo iné futbalové motívy a použiť ich na ozdobenie torty.
  • Čokoládové dekorácie: Rozpustite čokoládu a vytvorte z nej rôzne dekorácie, ako sú čokoládové tyčinky, nápisy alebo ornamenty.
  • Ovocie: Čerstvé ovocie môžete použiť na ozdobenie torty a pridať jej sviežu chuť.

Alternatívne nápady na dekoráciu bez poťahovacej hmoty

Ak preferujete tortu bez použitia fondánu alebo marcipánu, existuje mnoho spôsobov, ako vytvoriť atraktívnu futbalovú tortu:

  • Trávnik zo zelenej piškóty: Namiesto poťahovej hmoty môžete použiť rozmrvené upečené zelené piškótové cesto, čím vytvoríte realistický efekt trávnika. Na prípravu piškótového cesta budete potrebovať bielka, cukor, žĺtka a múku s práškovým cukrom. Vyšľaháme bielka, zašľaháme cukor, žĺtka a nakoniec pridáme múku s práškovým cukrom. Pre zelenú farbu pridajte potravinárske farbivo.
  • Alternatívny recept na piškótové cesto s kakaom: Pre tmavší odtieň môžete použiť kakao: bielka, cukor, žĺtka, múku s práškom do pečiva a 2 PL kakaa. Vyšľaháme bielka, zašľaháme cukor, žĺtka, múku s práškom do pečiva a nakoniec pridáme 2 PL kakaa.
  • Karamelový krém: Na prípravu karamelového krému budete potrebovať mlieko, zlatý klas, maslo alebo heru a karamelový puding. V polke mlieka rozmiešame zlatý klas. Keď už mlieko skoro vrie, vylejeme zmes so zlatým klasom a chvíľku povaríme. Necháme vychladnúť. Vymiešame si maslo alebo heru a postupne zapracujeme karamelový puding.
  • Tvarohový krém s kiwi želatínou: Pre osviežujúcu chuť môžete pridať kiwi želatínu: tvaroh, cukor, želatínu, kiwi šumienku, zlatý klas a vanilkový cukor. V miske si vymiešame tvaroh s cukrom. Do 100 ml vody dáme želatínu a necháme napučať (želatínu pripravujeme podľa daného návodu), po 10 minútach ju jemne zohrejeme a vmiešame do tvarohu. Do 500 ml vody dáme kiwi šumienku a poriadne rozmiešame. Polovicu dáme do hrnca a privedieme skoro k varu. Potom vmiešame zlatý klas rozhabarkovaný vo zvyšku kiwi tekutiny a povaríme. Na záver pridáme 1 vanilkový cukor.

Recept na futbalovú loptu

Potrebujeme:## Na cesto:

  • 100 g cukru
  • 200 ml vody (teplá)
  • 6 ks žĺtok
  • 250 g práškový cukor
  • 6 ks bielok
  • 300 g polohrubá múka
  • 1 balíček Kypriaci prášok do pečiva s vínnym kameňom Dr. Oetker
  • 50 g orechy vlašské (mleté)

Na krém:

  • 1 ks mlieko kondenzované sladené karamel
  • 500 g maslo zmäknuté

Na ozdobenie:

  • 3 balenia Fondán biela poťahovacia hmota Dr. Oetker
  • 1 PL Čierne kakao Dr. Oetker
  • 1 balenie Farba gélová potravinárska zelená Dr. Oetker

Príprava:## Príprava krému:

  1. V mise vyšľaháme kondenzované mlieko s maslom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka.
  2. Oba korpusy dvakrát pozdĺžne rozkrojíme a zlepíme ich tenkou vrstvou krému k sebe.
  3. Prenesieme ich na podnos a ostrým nožom korpusy orežeme tak, aby vznikol tvar lopty.
  4. Zvyšný krém nanesieme na celý povrch a uhladíme.
  5. Odložíme do chladničky asi na 2 hodiny a necháme stuhnúť.

Príprava cesta:

  1. V kastróliku rozpustíme cukor. Keď začne karamelizovať, opatrne prilejeme vodu a vymiešame dohladka.
  2. Krátko povaríme a necháme vychladnúť.

Pečenie:

  1. V mise vyšľaháme žĺtky s cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny.
  2. Vlažný karamel metličkou vmiešame do žĺtkovej zmesi.
  3. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a po častiach spoločne s múkou zmiešanou s kypriacim práškom a orechami vmiešame do zmesi.
  4. Cesto rozdelíme do vymastených a múkou vysypaných foriem.
  5. Obe formy vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
  6. Doba pečenia: asi 40 minút. Elektrická rúra: 170 °C, Teplovzdušná rúra: 150 °C.
  7. Korpusy necháme vychladnúť.

Príprava zdobenia:

  1. Na ozdobenie zafarbíme jeden fondán čiernym kakaom.
  2. Zvyšné dva fondány spojíme a váľkom rozvaľkáme na pracovnej ploche vysypanej práškovým cukrom na plát dostatočne veľký na to, aby sme ním pokryli celú tortu.
  3. Plát opatrne prenesieme na tortu a uhladíme.
  4. Prečnievajúci fondán odrežeme, odoberieme kúsok fondánu na ventil a zvyšok fondánu zafarbíme zelenou farbou.

Dokončenie lopty:

  1. Čierny fondán váľkom vyvaľkáme na plát a podľa šablóny pomocou ostrého noža vyrežeme 6 päťuholníkov (dĺžka strán 5 cm).
  2. Na vodou navlhčený fondán na tortu nanesieme päťuholníky a vidličkou naznačíme švy podľa obrázka.
  3. Tortu zľahka potrieme vodou, aby sa fondán leskol.
  4. Vytvarujeme ventil a nalepíme na tortu.

Veľkosť torty a počet porcií

Pri výbere veľkosti torty je dôležité zvážiť počet hostí. Orientačné rozmery a hmotnosti tort sú uvedené v tabuľke:

HmotnosťKruh (výška 5cm)Obdĺžnik (výška 5 cm)Štvorec (výška 5 cm)
1kg18 cm14x20 cm16x16 cm
1,5kg22 cm15x22 cm18x18 cm
2kg24 cm18x26 cm20x20 cm
3kg28 cm22x32 cm25x25 cm
4kg32cm24x36 cm30x30 cm

Uvedené počty porcií sú len orientačné.

Inšpirácia pre dokonalú oslavu

Ak hľadáte inšpiráciu pre dokonalú oslavu, navštívte Kuszmannov Bazár v Tatranskej Lomnici. Tento priestor si zachováva komunitného ducha a poskytuje útočisko všetkým turistom. Na prízemí sa nachádza remeselná pekáreň s predajňou. Nad ňou, s príjemnou terasou a výhľadmi do parku sa nachádza reštaurácia. Čerešničkou na torte je ubytovanie v moderných, luxusných a nadčasových apartmánoch, ktoré svojim majiteľom ponúkajú maximálne súkromie a komfort.

Remeselná pekáreň je nielen miestom, kde vonia kváskový chlieb či chrumkavé pečivo, ale aj lahodná káva. Kuszmannov Bazár je súčasťou širšej rodiny značiek, kam patrí aj vinárstvo a tiež pivovar. Pod jednou strechou spája prémiové služby a luxus hotela. Tie dopĺňa o fantastickú gastronómiu, o ktorú sa starajú šéfkuchár a pastry chef remeselnej pekárne a predajne.

Prečítajte si tiež: Najvyšší brankári v slovenskom futbale

Prečítajte si tiež: Šanghajský futbalový štadión

tags: #torta #futbalovy #brankar #recept