Futbal je šport, ktorý spája milióny ľudí na celom svete. Ak hľadáte originálny spôsob, ako osláviť narodeniny futbalového fanúšika, víťazstvo tímu alebo inú špeciálnu udalosť, torta s futbalovou tematikou je skvelá voľba. V tomto článku nájdete inšpirácie a recepty na futbalové dresy, ihriská a lopty, ktoré potešia každého priaznivca tohto športu.
Inšpirácia pre futbalovú tortu
Pri tvorbe torty s futbalovou tematikou sa fantázii medze nekladú. Môžete sa inšpirovať rôznymi prvkami, ktoré súvisia s futbalom:
- Futbalový dres: Torta v tvare dresu obľúbeného tímu je vždy hit. Môžete použiť farby a logo klubu, meno a číslo hráča. Futbalový dres FCB s orechovým korpusom a čokoládovým krémom je obľúbená kombinácia. Ďalšie varianty zahŕňajú svetlú piškótu z 8 vajec s čokoládovou plnkou a poťahom PDT špeciál, miešaný korpus s čokoládovou plnkou alebo piškótový korpus s čokoládovým a vanilkovým krémom.
- Futbalové ihrisko: Vytvorte tortu, ktorá pripomína futbalové ihrisko s bránkami, čiarami a dokonca aj malými figúrkami hráčov. Futbalové ihrisko môže byť čokoládové alebo PDT. Môžete tiež vytvoriť ihrisko na želanie s dresom obľúbeného klubu FC Barcelona a loptou.
- Futbalová lopta: Klasická torta v tvare futbalovej lopty je jednoduchá, ale efektívna. Môžete ju ozdobiť tradičným čierno-bielym vzorom.
- Brankárske rukavice: Ak je oslávenec brankár, torta v tvare rukavíc bude originálnym a osobným darčekom.
Recept na chutný korpus
Základom každej dobrej torty je kvalitný korpus. Tu je recept na piškótový korpus, ktorý je ľahký a nadýchaný:
Ingrediencie:
- 6 vajec
- 180 g cukru
- 180 g hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- Štipka soli
Postup:
- Predhrejte rúru na 180 °C. Tortovú formu vymažte maslom a vysypte múkou.
- Vajcia s cukrom vyšľahajte do peny. Šľahajte, kým zmes nie je svetlá a nadýchaná.
- Múku zmiešajte s práškom do pečiva a soľou.
- Múku postupne pridávajte do vaječnej zmesi a jemne premiešajte. Dávajte pozor, aby ste cesto nepremiešali príliš, inak bude korpus tvrdý.
- Cesto vylejte do pripravenej tortovej formy a pečte v predhriatej rúre približne 30-40 minút, alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu torty nevyjde čisté.
- Korpus nechajte vychladnúť vo forme, potom ho vyklopte a nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
Krém a plnka pre futbalovú tortu
Na plnenie torty môžete použiť rôzne krémy a plnky. Tu je niekoľko obľúbených možností:
- Čokoládový krém: Klasika, ktorá nikdy nesklame.
- Ovocie: Môžete zmiešať s krémom alebo použiť ako samostatnú vrstvu.
Príklad receptu na čokoládový krém:## Ingrediencie:
- 200 g tmavej čokolády
- 250 ml smotany na šľahanie (33% tuku)
- 50 g masla
Postup:
- Čokoládu nasekajte na malé kúsky.
- Smotanu zohrejte v hrnci na miernom ohni, ale nevarte.
- Do horúcej smotany pridajte nasekanú čokoládu a miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí.
- Pridajte maslo a miešajte, kým sa maslo nerozpustí a krém nie je hladký.
- Krém nechajte vychladnúť v chladničke aspoň 2 hodiny, ideálne cez noc.
- Pred použitím krém vyšľahajte do tuha.
Dekorácia torty s futbalovou tematikou
Dekorácia je to, čo robí tortu s futbalovou tematikou jedinečnou.
Prečítajte si tiež: Dianie vo Východoslovenskom futbalovom zväze
- Poťahovanie torty: Na poťahovanie torty môžete použiť fondán, marcipán alebo šľahačku. Fondán a marcipán sú ideálne na vytváranie hladkých povrchov a detailných dekorácií.
- Potravinárske farby: Použite potravinárske farby na zafarbenie fondánu, marcipánu alebo šľahačky do farieb obľúbeného tímu.
- Modelovanie figúrok: Z fondánu alebo marcipánu môžete modelovať figúrky hráčov, bránky, lopty a iné futbalové motívy.
- Šablóny: Ak nemáte skúsenosti s modelovaním, použite šablóny na vytvorenie presných tvarov a detailov.
- Jedlé obrázky: Môžete si nechať vytlačiť jedlé obrázky loga tímu, fotografie hráča alebo iné futbalové motívy a použiť ich na ozdobenie torty.
- Čokoládové dekorácie: Rozpustite čokoládu a vytvorte z nej rôzne dekorácie, ako sú čokoládové tyčinky, nápisy alebo ornamenty.
- Ovocie: Čerstvé ovocie môžete použiť na ozdobenie torty a pridať jej sviežu chuť.
Alternatívne nápady na dekoráciu bez poťahovacej hmoty
Ak preferujete tortu bez použitia fondánu alebo marcipánu, existuje mnoho spôsobov, ako vytvoriť atraktívnu futbalovú tortu:
- Trávnik zo zelenej piškóty: Namiesto poťahovej hmoty môžete použiť rozmrvené upečené zelené piškótové cesto, čím vytvoríte realistický efekt trávnika. Na prípravu piškótového cesta budete potrebovať bielka, cukor, žĺtka a múku s práškovým cukrom. Vyšľaháme bielka, zašľaháme cukor, žĺtka a nakoniec pridáme múku s práškovým cukrom. Pre zelenú farbu pridajte potravinárske farbivo.
- Alternatívny recept na piškótové cesto s kakaom: Pre tmavší odtieň môžete použiť kakao: bielka, cukor, žĺtka, múku s práškom do pečiva a 2 PL kakaa. Vyšľaháme bielka, zašľaháme cukor, žĺtka, múku s práškom do pečiva a nakoniec pridáme 2 PL kakaa.
- Karamelový krém: Na prípravu karamelového krému budete potrebovať mlieko, zlatý klas, maslo alebo heru a karamelový puding. V polke mlieka rozmiešame zlatý klas. Keď už mlieko skoro vrie, vylejeme zmes so zlatým klasom a chvíľku povaríme. Necháme vychladnúť. Vymiešame si maslo alebo heru a postupne zapracujeme karamelový puding.
- Tvarohový krém s kiwi želatínou: Pre osviežujúcu chuť môžete pridať kiwi želatínu: tvaroh, cukor, želatínu, kiwi šumienku, zlatý klas a vanilkový cukor. V miske si vymiešame tvaroh s cukrom. Do 100 ml vody dáme želatínu a necháme napučať (želatínu pripravujeme podľa daného návodu), po 10 minútach ju jemne zohrejeme a vmiešame do tvarohu. Do 500 ml vody dáme kiwi šumienku a poriadne rozmiešame. Polovicu dáme do hrnca a privedieme skoro k varu. Potom vmiešame zlatý klas rozhabarkovaný vo zvyšku kiwi tekutiny a povaríme. Na záver pridáme 1 vanilkový cukor.
Recept na futbalovú loptu
Potrebujeme:## Na cesto:
- 100 g cukru
- 200 ml vody (teplá)
- 6 ks žĺtok
- 250 g práškový cukor
- 6 ks bielok
- 300 g polohrubá múka
- 1 balíček Kypriaci prášok do pečiva s vínnym kameňom Dr. Oetker
- 50 g orechy vlašské (mleté)
Na krém:
- 1 ks mlieko kondenzované sladené karamel
- 500 g maslo zmäknuté
Na ozdobenie:
- 3 balenia Fondán biela poťahovacia hmota Dr. Oetker
- 1 PL Čierne kakao Dr. Oetker
- 1 balenie Farba gélová potravinárska zelená Dr. Oetker
Príprava:## Príprava krému:
- V mise vyšľaháme kondenzované mlieko s maslom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka.
- Oba korpusy dvakrát pozdĺžne rozkrojíme a zlepíme ich tenkou vrstvou krému k sebe.
- Prenesieme ich na podnos a ostrým nožom korpusy orežeme tak, aby vznikol tvar lopty.
- Zvyšný krém nanesieme na celý povrch a uhladíme.
- Odložíme do chladničky asi na 2 hodiny a necháme stuhnúť.
Príprava cesta:
- V kastróliku rozpustíme cukor. Keď začne karamelizovať, opatrne prilejeme vodu a vymiešame dohladka.
- Krátko povaríme a necháme vychladnúť.
Pečenie:
- V mise vyšľaháme žĺtky s cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny.
- Vlažný karamel metličkou vmiešame do žĺtkovej zmesi.
- Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a po častiach spoločne s múkou zmiešanou s kypriacim práškom a orechami vmiešame do zmesi.
- Cesto rozdelíme do vymastených a múkou vysypaných foriem.
- Obe formy vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Doba pečenia: asi 40 minút. Elektrická rúra: 170 °C, Teplovzdušná rúra: 150 °C.
- Korpusy necháme vychladnúť.
Príprava zdobenia:
- Na ozdobenie zafarbíme jeden fondán čiernym kakaom.
- Zvyšné dva fondány spojíme a váľkom rozvaľkáme na pracovnej ploche vysypanej práškovým cukrom na plát dostatočne veľký na to, aby sme ním pokryli celú tortu.
- Plát opatrne prenesieme na tortu a uhladíme.
- Prečnievajúci fondán odrežeme, odoberieme kúsok fondánu na ventil a zvyšok fondánu zafarbíme zelenou farbou.
Dokončenie lopty:
- Čierny fondán váľkom vyvaľkáme na plát a podľa šablóny pomocou ostrého noža vyrežeme 6 päťuholníkov (dĺžka strán 5 cm).
- Na vodou navlhčený fondán na tortu nanesieme päťuholníky a vidličkou naznačíme švy podľa obrázka.
- Tortu zľahka potrieme vodou, aby sa fondán leskol.
- Vytvarujeme ventil a nalepíme na tortu.
Veľkosť torty a počet porcií
Pri výbere veľkosti torty je dôležité zvážiť počet hostí. Orientačné rozmery a hmotnosti tort sú uvedené v tabuľke:
| Hmotnosť | Kruh (výška 5cm) | Obdĺžnik (výška 5 cm) | Štvorec (výška 5 cm) |
|---|---|---|---|
| 1kg | 18 cm | 14x20 cm | 16x16 cm |
| 1,5kg | 22 cm | 15x22 cm | 18x18 cm |
| 2kg | 24 cm | 18x26 cm | 20x20 cm |
| 3kg | 28 cm | 22x32 cm | 25x25 cm |
| 4kg | 32cm | 24x36 cm | 30x30 cm |
Uvedené počty porcií sú len orientačné.
Inšpirácia pre dokonalú oslavu
Ak hľadáte inšpiráciu pre dokonalú oslavu, navštívte Kuszmannov Bazár v Tatranskej Lomnici. Tento priestor si zachováva komunitného ducha a poskytuje útočisko všetkým turistom. Na prízemí sa nachádza remeselná pekáreň s predajňou. Nad ňou, s príjemnou terasou a výhľadmi do parku sa nachádza reštaurácia. Čerešničkou na torte je ubytovanie v moderných, luxusných a nadčasových apartmánoch, ktoré svojim majiteľom ponúkajú maximálne súkromie a komfort.
Remeselná pekáreň je nielen miestom, kde vonia kváskový chlieb či chrumkavé pečivo, ale aj lahodná káva. Kuszmannov Bazár je súčasťou širšej rodiny značiek, kam patrí aj vinárstvo a tiež pivovar. Pod jednou strechou spája prémiové služby a luxus hotela. Tie dopĺňa o fantastickú gastronómiu, o ktorú sa starajú šéfkuchár a pastry chef remeselnej pekárne a predajne.
Prečítajte si tiež: Najvyšší brankári v slovenskom futbale
Prečítajte si tiež: Šanghajský futbalový štadión