Bryndzové halušky sú jedným z najznámejších a najobľúbenejších slovenských jedál. Sú synonymom slovenskej kuchyne a kultúry, často spájané so salašmi a tradičným životom pastierov. Tento článok preskúma nielen recept na prípravu bryndzových halušiek, ale aj ich históriu, regionálne variácie a tipy na dosiahnutie dokonalej chuti.
História a pôvod bryndzových halušiek
Bryndzové halušky majú hlboké korene v slovenskej histórii, najmä v oblastiach Oravy, Liptova a Spiša. Tieto regióny boli známe salašníctvom, kde pastieri trávili celé letá so svojimi stádami oviec. Bryndza, mäkký ovčí syr, sa stala základnou potravinou a neoddeliteľnou súčasťou miestnej kuchyne.
Už v 16. storočí sa salašníctvo rozšírilo v horských oblastiach a s ním aj výroba bryndze, žinčice a mlieka. Valasi trávili celé letá v kolibách, okolo ktorých boli ohrady pre ovce, tzv. košiare. Tieto koliby sa neskôr premenili na salaše, ktoré mali svojho vedúceho - baču.
Bryndza sa stala cennou surovinou a obchodovalo sa s ňou aj za hranicami. Liptovská bryndza bola známa svojou kvalitou a vyvážala sa do Viedne. Chudobnejší ľudia si ju nemohli dovoliť a živili sa skôr kašami, zemiakmi a múčnymi jedlami. Keď sa bryndza stala dostupnejšou, začala sa používať nielen do halušiek, ale aj do koláčov, kaší alebo jednoducho na chlieb.
Možno ste netušili, že pôvod jedla, ktoré vnímame ako naše národné, je v Rumunsku. Bryndzové halušky priniesli rumunskí pastieri a Slovákom tak veľmi zachutili, že sa za krátky čas rozšírili a stali veľmi populárnym jedlom. Suroviny na bryndzové halušky boli dobre dostupné, príprava bola jednoduchá a čo viac - bryndzové halušky zároveň dobre zasýtili.
Prečítajte si tiež: Výzvy ľadového hokeja
Recept na bryndzové halušky, ako ho poznáme dnes, máme však až od konca 19. storočia, kedy sa na Slovensku udomácnili zemiaky. Pôvodne na haluškové cesto stačila múka, vajíčko a soľ. Z týchto surovín sa pripravilo tuhšie cesto, z ktorého sa priamo z lopárika pomocou noža hádzali vyrezané halušky do hrnca s vriacou vodou. Uvarené a scedené halušky sa podávali s bryndzou, kyslou kapustou, smotanou či tvarohom, s opraženou slaninkou, ale aj na sladko.
Čo sú bryndzové halušky?
Bryndzové halušky sú zemiakové knedličky zmiešané s bryndzou a slaninou. Halušky sa vyrábajú zo zemiakového cesta, ktoré sa pretláča cez špeciálne sito, tzv. haluškár, do vriacej vody.
Základné suroviny a ich výber
Na výrobu halušiek potrebujeme iba pár základných surovín: zemiaky, múku a štipku soli. No aj napriek tomu sa aj skúsenej gazdinke stane, že je výsledok iný, ako očakávala. Najväčším problémom býva konzistencia cesta. Ak je príliš riedke, halušky sa lepia alebo sa nám rozvaria. Naopak, ak je veľmi husté, naservírujeme si poriadne tvrdé halušky.
Základom poctivých halušiek sú zemiaky, múka a štipka soli. Obzvlášť by sme si mali dať záležať pri výbere zemiakov. Niektoré sú viac múčne, iné vodnatejšie, čo má vplyv na výslednú konzistenciu cesta. Odporúčajú sa zemiaky varného typu B, ktoré sú polopevné a polomúčnaté. Kvalita zemiakov: Na prípravu halušiek sú najlepšie staršie zemiaky s vyšším obsahom škrobu.
Okrem zemiakov je dôležitý aj správny druh múky a jej pomer. V niektorých receptoch sa uvádza iba polohrubá múka, ale ideálnu a pevnú štruktúru cesta docielite kombináciou hladkej a polohrubej múky. Múka: Množstvo múky závisí od vlhkosti zemiakov. Pridávajte ju postupne, aby cesto nebolo príliš husté.
Prečítajte si tiež: Budúcnosť hokejových MS
Najlepšou voľbou do múčnych halušiek je polohrubá múka, ktorá zabezpečí ich ideálnu konzistenciu. Do zemiakových halušiek môžete použiť kombináciu hladkej a hrubej múky v pomere 2 diely múky na 3 diely nastrúhaných zemiakov. Tento pomer zaručí, že halušky budú pevné, no zároveň nadýchané. Svetlan Turčan odporúča zmiešať hrubú a polohrubú múku, pričom viac pridáva z polohrubej. Cesto nesmie byť ani tvrdé, ani mäkké.
Recept na tradičné bryndzové halušky
Bryndzové halušky mám ako správny Valach úplne najradšej zo všetkých jedál. Celá príprava halušiek nám zaberie tak 15 minút, preto je ale dôležité mať prácu pekne zorganizovanú. Recept na tradičné bryndzové halušky je nesmierne jednoduchý a skladá sa len z 5 ingrediencií - zemiakov, múky, soli, bryndze a slaniny.
Suroviny:
- 1 kilo zemiakov
- 300 g múky (odporúča sa hladká a polohrubá v pomere 1:1, niekto však používa len hladkú alebo len polohrubú múku)
- trošky soli
- 250 g bryndze (ideálne ovčej)
- 200 g údenej slaniny
- Voliteľné: vajíčko, smotana, pažítka, masť alebo maslo
Postup:
Príprava cesta: Zemiaky najskôr ošúpeme, dôkladne umyjeme a postrúhame na jemnom strúhadle. Čím jemnejšie nastrúhané zemiaky, tým mäkšie cesto. Z nastrúhaných zemiakov zlejeme prebytočnú vodu, aby v nich nebolo priveľa šťavy. Nie je však dobré ich veľmi žmýkať, pretože by boli zasa príliš suché a to by viedlo k potrebe pridávať vodu, čo nie je celkom žiaduce. K nastrúhaným zemiakom potom pridáme múku a soľ. Následne vymiešame cesto. To môže byť mierne lepivé, no malo by sa oddeľovať od povrchu misky. Haluškové cesto je potrebné dobre vypracovať, aby nebolo moc riedke, ale naopak ani husté. Výsledné cesto musí byť stále mierne lepivé a šťavnaté. Cesto by nemalo byť príliš riedke, aby sa halušky nerozpadali vo vriacej vode, ale ani príliš husté, aby neboli tvrdé.
- Zemiaky očistíme a nastrúhame na najjemnejšom strúhadle. Zlejeme prebytočnú vodu a hneď ich zalejeme trochou horúceho mlieka. Takto budú mať halušky krásnu farbu a nesčernejú. Tu platí najmä pravidlo - pracovať s nastrúhanými zemiakmi čo najrýchlejšie. Iba tak budú mať požadovanú kvalitu aj farbu. Ak chcete mať istotu, nastrúhané zemiaky prelejte horúcim mliekom.
- Jedným z overených trikov, ako zlepšiť konzistenciu halušiek, je pridanie škrobu z nastrúhaných zemiakov. Keď zemiaky nastrúhate, nechajte ich chvíľu odstáť a tekutinu, ktorá sa vytvorí, zlejte. Na dne nádoby sa usadí škrob, ktorý vráťte naspäť do zemiakového cesta. Malo by to zaistiť, že halušky budú lepšie držať tvar a vo vode sa nám nerozvaria.
- NÁŠ TIP: Ak máme nedostatok múky a cesto je príliš riedke môžme si pomôcť jedným vajíčkom vmiešaným do cesta. Ak pripravujete múčne prílohové halušky, pridajte do cesta vajíčko. Vajce nielen zlepšuje konzistenciu, ale dodá haluškám aj jemnejšiu chuť.
Varenie halušiek: V hrnci necháme zovrieť väčšie množstvo osolenej vody. Cesto dáme na lopárik, ktorý sme predtým opláchli vo vode. Koniec lopárika ponoríme 2 až 3 cm do vriacej vody. Nožom rozprestrieme časť cesta na spodnej polovici lopárika, oddeľujeme malé kúsky a hádžeme ich do vody. Na lopárik dáme len toľko cesta, koľko halušiek sa uvarí na jeden raz. Aby boli halušky rovnako veľké a cesto sa dalo dobre spracovať, malo by mat rozotrené cesto hrúbku asi 0,5 cm. Halušky opatrne premiešame, aby sa neprilepili na dno hrnca. Hrniec na chvíľu prikryjeme. Keď halušky vyplávajú na povrch, vyberieme ich z vody. Postup: Cesto na halušky pretláčame cez haluškáreň do vriacej osolenej vody. Ak nemáme haluškár, môžeme cesto hádzať do vody pomocou lyžičky alebo noža. Halušky varíme, kým nevyplávajú na povrch. Potom ich vyberieme sitkom a necháme odkvapkať.
- Naše babičky a možno aj mamky sádzali halušky ručne za pomoci lopárika a lyžice, prípadne noža. My sme však už moderní a použijeme na tento úkol sádzadlo na halušky. Použijeme na tento úkol sádzadlo na halušky.
- Halušky budú hotové cca po 3 - 5 minútach od vyplávania na povrch.
- Pri príprave halušiek je dôležité mať včas pripravenú vriacu vodu. Cesto na halušky rýchlo redne, ak postojí príliš dlho, preto je najlepšie dať variť vodu ešte predtým, než začnete cesto pripravovať.
- Aby ste sa uistili, že cesto máte správnej konzistencie, najprv vhoďte do vriacej vody pár „skúšobných“ halušiek. Ak sa rozvaria, môžete pridať viac múky, aby ste dosiahli lepšiu konzistenciu.
Príprava slaniny: Nezabudnite hneď na začiatku v rámci prípravy na slaninku. Slaninu nakrájame na kocky a opečieme na panvici do chrumkava. Môžeme použiť aj masť alebo maslo. Pár kúskov slaninky môžeme nechať na ozdobenie na tanieri. Slaninu nakrájame na kocky a opečieme. Halušky posypeme opečenou slaninou a podávame. Dôležitá je aj domáca bryndza a dobre vypečená slanina.
Prečítajte si tiež: História žltých kariet na MS
Dochutenie: Pripravenú bryndzu si roztlačíme vydličkou, zalejeme 1dcl plnotučného mlieka a dobre premiešame. Uvarené halušky zmiešame s bryndzou. Ak sú halušky suché, môžeme pridať trochu vody, v ktorej sa varili (úkrop), alebo smotanu. Halušky následne vyberáme sitkom a prekladáme do väčšej nádoby. Na záver sa odporúča halušky pokvapkať olejom alebo rozpusteným maslom na prevenciu ich zlepenia. Nezabudnite halušky posypať čerstvými škvarkami preliať masťou. Bryndzu netreba riediť smotanou, ale halušky doladíme vodou v ktorej sa varili - "haluškovicou". Slaninu dávame až na tanier. Niekto zvykne zmiešať časť bryndze so smotanou a haluškami vo veľkej mise, a slaninu dáva až na tanier. Ak sú halušky po premiešaní suché, pridáme 0,5cl tej horùcej vody.
- NÁŠ TIP: Halušky najlepšie chutia z kameniny. Bryndzové halušky sú obľúbeným tradičným slovenským jedlom, ktoré si najradšej vychutnávame v sezóne letnej bryndze. Výborné sú však počas celého roka, najlepšie priamo na horách či v malých dedinkách, kde si na nich pochutíme v krásnom prostredí a za odmenu po dlhšej prechádzke či turistickom výstupe. :)
- Na Zemplíne je typické posypávať halušky petržlenovou vňaťou.
Konzistencia cesta
Konzistenciou by malo pripomínať cesto na lievance alebo redšiu zemiakovú kašu. Ako malá pomôcka vám môže poslúžiť obyčajná varecha. Správnu hustotu cesta otestujete tak, že do neho zapichnete varechu. Mala by pekne stáť a neváľať sa zo strany na stranu. Dávajte však pozor, aby nebolo až príliš tuhé.
Cesto na halušky by malo mať polohustú konzistenciu - nie príliš husté, ale ani tekuté. Cesto nesmie byť veľmi riedke. Na odhadnutie správnej konzistencie možno použiť jednoduchý test pomocou varešky - vareška by mala po ponorení do cesta stáť. Ak „padá“, znamená to, že cesto je ešte príliš riedke. V tom prípade, treba pridať trochu múky.
Prečo sa rozvaria halušky?
Ak je cesto príliš riedke, halušky sa vo vriacej vode rozvaria a rozpadnú.
Tipy a triky pre dokonalé bryndzové halušky
- Dôležité je použiť kvalitné suroviny, najmä zemiaky a bryndzu.
- Cesto by nemalo byť príliš riedke, aby sa halušky nerozvarili.
- Po uvarení prvej porcie nesmie ostať vo vode veľa múky a škrob. Ďalšia porcia sa potom môže variť v tej istej vode.
- Množstvo bryndze závisí od chuti, ale netreba ňou šetriť.
- Nepremývajte halušky: Halušky po uvarení nikdy nepremývajte vodou, aby nestratili svoju chuť a škrob, ktorý ich spája s bryndzou.
Regionálne variácie bryndzových halušiek
Hoci základný recept na bryndzové halušky je rovnaký, v rôznych regiónoch Slovenska existujú určité variácie a odlišnosti:
- Zvolen a okolie: V tejto oblasti zvyknú do bryndze pridávať mlieko alebo vývar z uvarených zemiakov, čím sa dosiahne redšia konzistencia.
- Šariš: Šarišania bryndzu pred zmiešaním s haluškami narýchlo opražia.
Ďalšie druhy halušiek
Dobrými haluškami nepohrdne ani ten najnáročnejší gurmán. Medzi najobľúbenejšie patria jednoznačne bryndzové, ale aj kapustové, syrové, cviklové, špenátové, tekvicové, karfiolové a výborne chutia aj tie v sladkej verzii s čerstvým ovocím, tvarohom alebo ovocnou omáčkou.
- Zemiakové halušky sú v slovenských domácnostiach najbežnejšie. Skvele chutia s bryndzou, tvarohom, alebo kyslou kapustou.
- S kyslou kapustou (strapačky): Obľúbené sú napríklad s kyslou kapustou a slaninkou. Ich príprava je nenáročná, najviac času zaberie príprava samotných halušiek. Potom už stačí len premyť kyslú kapustu a v hrnci nechať skaramelizovať trochu cukru. K tomu pridáme kapustu a dusíme. Medzitým si pripravíme na kocky nakrájanú slaninku, ktorú opečieme a pridáme ku kyslej kapuste. Podľa potreby pridáme soľ a korenie.
- Halušky s medvedím cesnakom: Zaujímavé sú aj halušky s medvedím cesnakom. Ten sa môže pridať aj do cesta, vďaka čomu nadobudnú halušky krásnu zelenú farbu. Postup je jednoduchý - zemiaky očistíme a nastrúhame najemno. S jarou prichádza aj sezóna medvedieho cesnaku a bol by hriech ho nevyužiť v kuchyni naplno.
- Halušky so syrokrémom: Tí, ktorí nemajú v obľube bryndzu, môžu skúsiť halušky so syrokrémom. Nie každý má rád bryndzu, preto ju najmä v zimných mesiacoch nahrádzame taveným syrom.
- Halušky na sladko: Halušky sú v podstate niečo podobné ako cestoviny a možno ich podávať nielen naslano ale aj nasladko. Pokojne si zvoľte vašu obľúbenú posýpku v podobe maku, mletých orechov či tvarohu. Potom stačí už len pridať trochu rozpusteného masla, želané množstvo cukru, zmiešať s haluškami a hotovo.
- Nokerle: Do hrnca dajte prevariť vodu s troškou soli. Do misky nasypte múku, pridajte vajce a soľ. Postupne prilievajte vodu, no nie všetku naraz! Cesto vymiešajte vareškou. Konzistenciou má byť podobné cestu na zemiakové halušky. Rovnako ako zemiakové halušky, aj nokerle sa sádzajú do vriacej vody. Až vyplávajú na povrch, chvíľu ich povarte a preceďte.
- Krupicové halušky: Veľmi jednoduché a rýchle krupicové halušky sú skvelou prílohou v zeleninovej, alebo paradajkovej polievke. V miske si vymiešajte vajíčko, krupicu a štipku soli. Pridajte 1 lyžicu zmäknutého masla a štipku sódy bikarbóny. Poriadne cesto premiešajte vidličkou, alebo metličkou. Halušky môžete sádzať priamo do polievky. Ak však chcete, aby polievka ostala číra (najmä ak ide o vývar), tak sádzajte halušky do osolenej vriacej vody.
- Pečeňové halušky: Pečeň dobre umyte a pomeľte spolu s cesnakom. Pridajte vajíčka, bravčovú masť a postupne krupicu aj strúhanku. Dochuťte čiernym korením, nesoldíkom, majoránkou a nasekanou petržlenovou vňaťou. Poriadne zmes premiešajte a sádzajte priamo do hovädzieho vývaru, alebo do vriacej osolenej vody.
- Kukuričné halušky: V miske zmiešajte kukuričnú múku s vajíčkom. Pridajte soľ, nesoldík a nasekanú pažítku. Ak sa vám zdá cesto prituhé, pridajte po troške vodu. Dobre premiešajte. Opäť sádzajte do vriacej osolenej vody. Po vyplávaní na povrch ich krátko povarte a preceďte.
Majstrovstvá vo varení a jedení halušiek
Na počesť tohto jedla sa každoročne konajú Majstrovstvá Slovenska a Európy vo varení a jedení bryndzových halušiek, známe aj ako Halušky Fest. Tieto majstrovstvá majú bohatú históriu a sú spojené s mnohými zaujímavosťami a tradíciami.
V srdci Veľkej Fatry, v malebnej obci Turecká, sa v dňoch 27. a 28. júna 2025 uskutoční už 28. ročník Majstrovstiev Slovenska a Európy vo varení a jedení bryndzových halušiek, Halušky Fest Turecká. Halušky Fest nie je len o ochutnávaní tradičného slovenského jedla, ale aj o súťažení. Tímy z rôznych kútov Slovenska sa stretnú v kulinárskom zápolení, kde budú pripravovať bryndzové halušky podľa tradičných receptov. Okrem toho sa uskutoční aj súťaž v jedení halušiek, kde sa ukáže, kto má najväčší apetít. Podujatie nie je len o jedle. Návštevníci sa môžu tešiť na bohatý kultúrny program, vystúpenia folklórnych súborov, hudobných skupín a umelcov. Pre deti sú pripravené rôzne atrakcie a súťaže, ktoré ich zabavia počas celého dňa. Vstup na podujatie je voľný.
Súťažiace tímy si môžu vybrať z dvoch kategórií - príprava tradičných bryndzových halušiek alebo halušiek tisíc chutí.
História Majstrovstiev sveta v haluškách
Tradícia haluškových majstrovstiev sa začala písať pred 23 rokmi v malej obci Turecká pri Banskej Bystrici. Zakladateľom tejto tradície je Svetlan Turčan, ktorý viedol miestnu krčmu. Ako sám hovorí, nápad na usporiadanie majstrovstiev vznikol náhodou, keď mu jeden zo zákazníkov pochválil halušky a nazval ho majstrom sveta.
Prvý ročník majstrovstiev sa konal v roku 1995 a hneď zožal veľký úspech. Postavili vojenský stan, pripravili elektrické variče a zúčastnilo sa 12 družstiev, z ktorých boli len tri slovenské. Hoci sa nasýtili len súťažiaci, podujatie malo skvelú atmosféru a organizátori sa rozhodli pokračovať v tradícii.
Svetlan Turčan spomína na druhý ročník ako na najsilnejší. Prišli súťažiaci a návštevníci z rôznych kútov sveta, nechýbali kolotoče a prihlásilo sa až 57 družstiev. Podujatie sa stalo raritou a prilákalo aj sponzorov.
Už zajtra sa v Tureckej pri Banskej Bystrici začínajú Majstrovstvá Slovenska a Európy vo varení a jedení bryndzových halušiek - Halušky Fest 2013. Organizátori si vyskúšali generálku v kúpeľoch v Sliači, kde vystúpili folkloristi zo súboru Slovak Domovina Dancers z kanadského Windsoru a varili sa halušky. Medzi kuchármi bol aj Svetlan Turčan, ktorý potvrdil, že jeho halušky sú výborné nielen chuťou, ale aj tým, že ich varí jediný „Svetlan“ na svete.
Zakladateľka súboru Slovak Domovina Dancers z kanadského Windsoru Irene Timko sa snaží za morom udržiavať tradíciu varením halušiek. Keďže zohnať bryndzu je tam ťažké, každá rodina si recept prispôsobuje podľa vlastných surovín.
Starosta obce Ivan Janovec pobavil hostí konštatovaním, že bez halušiek by ich predkovia v hornatej oblasti ťažko prežili. Tohtoročný festival priniesol aj novinky, ako napríklad súťaž v príprave halušiek s rôznymi ingredienciami.
Súčasťou podujatia bol aj bohatý kultúrny program, v ktorom vystúpili folkloristi zo súboru Urpín, detský súbor Šťastné detstvo, Heligonkári z Kokavy a súbor Slovak Domovina Dancers z Kanady.
V súčasnosti sa súťaže vo varení halušiek konajú po celom Slovensku, ale Turecká bola prvá a s haluškami žije celý rok. Turčan neskromne hovorí, že jeho halušky sú najlepšie, a preto nemôže súťažiť, lebo by vyhral. Prvýkrát ich uvaril ako šesťročný a odvtedy sa ich nikdy neprejedol.
Halušky Terchová sú medzinárodnou súťažou vo varení a jedení bryndzových halušiek, ktorá sa koná v Terchovej. Podujatie má za cieľ prezentovať kulinárske umenie a lásku k tradíciám spojenú s týmto typickým slovenským jedlom.
V Terchovej, rodisku Juraja Jánošíka, sa konajú aj Majstrovstvá sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek, známe ako Halušky Terchová. Naozaj dobré halušky by mali byť zemiakové a nie múkové.
"Víťazné halušky by mali byť nie veľmi veľké, nie veľmi tvrdé a mali by obsahovať dosť bryndze. A hlavne by to nemali byť prihorené škvarky. Ľudia, ktorí si myslia, že vedia navariť dobré halušky a stále sa boja stretnúť s konkurenciou, by mali prísť do Terchovej," pozýva riaditeľ pretekov Milan Holák. Dodáva, že rozhodcovia, ktorí na priebeh majstrovstiev sveta dozerajú, sú dobrí fajnšmekri, ktorí vidia a vedia rozoznať, či sú halušky naozaj dobre urobené, či ich v snahe byť čo najrýchlejší, súťažné tímy nedodajú polosurové. Súťaž o majstra sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek vyhrá družstvo, ktoré dosiahne najlepší čas. Majstrovstvá sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek píšu už 17. ročník.
Rekordy
- Najlepší čas vo varení a jedení halušiek: 8 minút 51 sekúnd
- Najlepší čas v jedení 1 kg halušiek: 53 sekúnd
- Najlepší čas v pití 1 litra žinčice: 12 sekúnd
- Najlepší čas v jedení metrovej nite: 19 sekúnd
Svoj prvý rekord zaznamenali do Guinnessovej knihy hneď na prvom ročníku v roku 1999 ešte v Tureckej. Vtedy kuchár štvorčlenného družstva nazvaného Mišiak navaril 4,5 kilogramu halušiek za 8 minút a 24 sekúnd. Členovia tímu ich potom zjedli za 56 sekúnd. Rekord zatiaľ nebol prekonaný, hoci si súťažiaci pomáhali a použili pre súťaž neprípustné práškové halušky.
Minulý ročník
V terchovskom amfiteátri si minulý rok zmeralo sily 220 súťažiacich z Českej republiky, Maďarska, Poľska, Chorvátska, Francúzska a Slovenska, ktorých prišli povzbudiť štyri tisícky divákov. Zo zahraničných družstiev najrýchlejšie navarili a zjedli halušky Francúzi, ktorí skončili na 14. mieste.
Na preteky prichádza každý rok 30 až 40 družstiev, pričom každé si donesie všetky suroviny a náradie na prípravu bryndzových halušiek. V 17. ročníku dochádza k veľkej zmene. Sťahujú sa totiž do iného regiónu a miestom majstrovstiev sveta už nebude obec Turecká, ale Terchová. Organizátori sa nedohodli s predstaviteľmi Tureckej na termíne, preto hľadali inú lokalitu. Dobré podmienky a dohodu našli v Terchovej, ktorá je známa aj ďalšími tradičnými podujatiami. Predseda združenia turizmu Terchová Jozef Mičo verí, že aj domáce tímy sa na pretekoch zúčastnia. Hoci priznal, že s nimi skúsenosti dosiaľ nemali. "Bryndzové halušky sú v spojitosti s Terchovou neodmysliteľné. Majstrovstvá sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek sa začínajú v sobotu 28. mája v amfiteátri Nad bôrami v Terchovej o 10.
Bryndza ako súčasť kultúrneho dedičstva
Bryndza je nielen potravina, ale aj súčasť slovenského kultúrneho dedičstva. Jej výroba a konzumácia sú spojené s tradíciami salašníctva a pastierskeho života. Od 1. júla 2008 je bryndza súčasťou registra chránených zemepisných označení Európskej únie.
Halušky vo svete
Bryndzové halušky si získali popularitu aj v zahraničí, kde ich Slováci žijúci v zahraničí prispôsobujú miestnym surovinám. Napríklad v Kanade, kde je ťažké zohnať bryndzu, používajú rôzne náhrady a experimentujú s receptami.
Inšpirácia v gastronómii
Okrem tradičných bryndzových halušiek existujú aj rôzne variácie s kapustou, syrokrémom, tvarohom a ďalšími ingredienciami. Viete, ako rýchlo sa dajú navariť a aj zjesť halušky?
tags: #majstrovstva #vo #vareni #halušiek #recepty